5/28/2007

La ciutadania resta impassible... no m'extranya.

Previa excusa per no haver actualitzat el bloc des de la seva creació vaig a fer una miqueta de valoració dels resultats d'Esquerra en general i de la ciutat i àrea metropolitana al complert. A partir d'això escric el proper post del meu bloc amb idees per intentar encaminar la cosa.

País Valencià: Quin desastre, tots ho hem vist, el PP ha arrasat com mai ho havia fet amb 55 dels 99 diputats autonòmics a partir d'aprofundir el seu discurs en la dreta més durai desacomplexada, mentre que el Compromís pel País Valencià només ha aconseguit fer pujar 1 diputat als 6 que ja tenia Izquierda Unida. D'aquí en trec només dues lectures que valen la pena (en part pel que diré més tard). Per una banda 2 i 2 no fan 4, com hem vist amb el Compromís que per conflictes interns, externs i falta de lideratge i programa comú ha rebut un bon revés. Per altre banda un partit, quan és més idiocincràtic, més autèntic, com el PP valencià, supera amb major força la desmobilització i arrasa de mala manera.
Pel que fa a Esquerra Republicana del País Valencià val a dir que no ha tret gaires bons resultats pel que es podia esperar, doncs un augment de 2 regidors contant amb el desplegament mediàtic que s'ha produït és molt fluix, tot i això és cert que val la pena seguir treballant perqué totes les candidatures que per fi s'han pogut presentar treguin els fruïts que precisaven.

Illes Balears: Tres quarts del mateix, desastrosa perseverancia del votant del PP que diposita la papereta a l'urna nevi o plogui i fluixa aparició del Bloc que ha tret uns pobres 4 escons, tots ells arrebassats (en part merescudament) al Partit Socialista Mallorquí que baixa de 5 a 1 simple escó. Només destacar que per fi, feliçment a Eivissa, la combinació perfectament engrassada entre el PSOE i Eivissa pel Canvi han arrebassat el control al PP més intransigent mentre que a Formentera (molt estimada per un servidor) ha estat presa per Gent per Formentera (coalició d'esquerres entre elles Esquerra Republicana de les Illes) amb 5 regidors que, conjuntament amb els 2 del PSOE formaran un govern d'esquerres a la preciosa illa paradisíaca.

Lleida: Podria haver estat millor, però tampoc em preocuparia exessivament per una devallada que ha estat molt relativa, m'explicaré. Veiem a http://www.lavanguardia.es/canales/public/grafics/eleccions_mapa.swf (que usaré per fer l'anàlisi) molt gràficament com s'ha donat una baixada moderada a la majoria de capitals de comarca de tota la província, llevat d'increments substancials a Mollerussa, per exemple. Vist així podria ser nefast, però si ens remetem a http://www.locales2007.mir.es/muni/FTOP.htm (idem) podem observar que la baixada de vots absoluts ha estat molt lleugera tot i que percentualment s'ha augmentat en més de mig punt percentual, mentre que d'altres partits, com CiU han patit una clatellada molt més contundent, d'altre banda Esquerra pren tans regidors com tenia el PSC l'any passat i per tant es situa en una bona posició per pujar envers aquest partit d'aqui a quatre anys.

Tarragona: Aquí observem dues dinàmiques diferenciades, per una banda la ciutat de Tarragona i voltants (Valls, Reus, etc) on Esquerra pateix una lleugera baixada o un estancament en les principals ciutats, però m'agradaria constatar que es salva la provincia amb els bons resultats a les terres de l'Ebre que fan fins i tot pujar en valor i percenatge el vot a Esquerra. Observem increments percentuals i/o absoluts a Amposta, Móra d'Ebre, Gandesa o Tortosa i increments espectaculars a ciutats com Deltebre on s'ha donat un increment de 2 a 8 regidors otorgant al partit la majoria absoluta. Deprés comentaré aquesta disparitat de valors.

Girona:
Considerant que les espectatives de la Direcció Nacional d'Esquerra eren irreals, es pot dir que a Girona ha anat força bé (potser no com una seda), però sense gaires problemes. Podem veure com els llocs ja presos per Esquerra en les passades eleccions es mantenen majoritariament intactes mentre que prenem Figueres per "a nos" i enfortim enfront del PSC posicions a la Bisbal mentre que a Banyoles s'aguanta la irrupció de CiU al consistori i es podrà continuar alcaldant la ciutat. Trobem però un gran greuge a les zones voltants de Girona on es descendeix lleugerament principalment per les mateixes raons que tota àrea metropolitana, per la ingerència de la política en majuscules en contra de la política local.

Barcelona: Ai mareta meva, quin desastre. Baixada generalitzada per tota la diputació que suma un total de 80.000 vots absoluts (un 2%) que tot i suposar un increment de més de 40 regidors, és un valor irrisori pel que fa les 49 llistes de més que s'han presentat. No entrar a l'Hospitalet o a Santa Coloma, quedar al marge de no entrar a Badalona i perdre regidors a Sabadell, Terrassa o Barcelona impliquen una serie reflexió per aquells que maneguen aquest partit errant.

Poc més a dir doncs dels resultats descriptius de les eleccions municipals i autonòmiques, ara bé, prometo en breu (intentarem avui mateix) posar en blanc sobre negre els problemes que ha tingut Esquerra en aquestes llargament esperades eleccions municipals, comentarem la irrupció ben agradable de les Candidatures d'Unitat Popular i definitivament, veurem com ho podem resoldre tot plegat.

Locations of visitors to this page